FarmCHAMPs Mitarbeiter analysiert Silage

Praktyczne porady dotyczące kiszonki

Wysokie pobranie paszy jest podstawowym warunkiem wysokiej wydajności krów mlecznych. Jakość paszy jest głównym czynnikiem wpływającym na jej pobranie. Dlatego ważne jest, aby produkować i przechowywać kiszonkę bogatą w składniki odżywcze i stabilną. Z tych artykułów dowiesz się, jak to zrobić. Zapoznaj się z nimi i poznaj najbardziej przydatne wskazówki, aby uzyskać najlepszą paszę, od zarządzania użytkami zielonymi po zakiszanie.

pole kukurydzy

Kukurydza na kiszonkę uszkodzona przez suszę - co teraz?

Doświadczenia ostatnich lat pokazują, że warunki klimatyczne ulegają zmianie. Dlatego w przyszłości należy spodziewać się częstszych ekstremalnych warunków pogodowych, takich jak susze. Ma to wpływ na rozwój roślin kukurydzy, a tym samym na jakość kiszonki.

Mann bestimmt die Silagequalität

Kiszonka - wskazówki dotyczące oceny jakości kiszonki

Dowiedz się, jak samodzielnie przeprowadzić dobrą wstępną ocenę kiszonki i zdiagnozować jej wady.

Eine hoch geschichtete, bereits aufgedeckte Silage.

Dodatki do zakiszania – mini poradnik

Wysoka jakość kiszonek decyduje pośrednio o wydajności zwierząt oraz o opłacalności produkcji.

kukurydza

Ekstra energia w kiszonce z kukurydzy

Węglowodany strukturalne oraz NDF i jego strawność.

kukurydza

Kukurydza królowa pasz

Od czego zależy sukces stosowania kukurydzy w żywieniu krów?

pryzma

Czy możliwe jest otwarcie pryzmy po 7 dniach?

Niemożliwe? A jednak!

baner

Czym wyróżniają się zakiszacze Josilac?

Co zawierają zakiszacze i jakie zadanie spełniają?

pleśń

Pleśń w kiszonce! Co z nią zrobić?

Niechciane przemiany w kiszonkach. Jak chronić paszę przed pleśnią?

Pryzma kiszonki

Jak dobrać zakiszacz bakteryjny pod swoje gospodarstwo?

Wybierając zakiszacz bakteryjny należy kierować się indywidualnymi potrzebami i rodzajem zbieranego materiału na kiszonkę.

Pole lucerny

5 zasad przygotowania kiszonki z lucerny.

Podczas przygotowania kiszonki z lucerny należy kierować się pięcioma zasadami.

Belowanie traw

5 zasad przygotowania kiszonki z trawy.

Podczas przygotowania kiszonki z traw należy kierować się pięcioma zasadami.

kiszonka z kukurydzy

5 zasad przygotowania kiszonki z kukurydzy.

Poznaj 5 prostych zasad przygotowania kiszonki z kukurydzy.

Kiszonka pryzma

Jak zadbać o jakość kiszonki?

Dowiedz się jak uzyskać idealną jakość kiszonki.

Kiszonka

Jaka jest rola zakiszacza bakteryjnego?

Dowiedz się jakie zadania spełniają zakiszacze bakteryjne.