Strona główna
Porady
Kiszonka
Kukurydza na kiszonkę uszkodzona przez suszę - co teraz?
pole kukurydzy

Kukurydza na kiszonkę uszkodzona przez suszę - co teraz?

Doświadczenia ostatnich lat pokazują, że warunki klimatyczne ulegają zmianie. Dlatego w przyszłości należy spodziewać się częstszych ekstremalnych warunków pogodowych, takich jak susze. Ma to wpływ na rozwój roślin kukurydzy, a tym samym na jakość kiszonki.

Podczas suszy mogą wystąpić następujące trudności:

  • Brak formowania kolb z powodu braku wody.
  •  Nieprawidłowe oszacowanie zawartości suchej  masy podczas zbiorów.
  •  Zwiększone zanieczyszczenie mikotoksynami z powodu zwiększonego tworzenia się pleśni, co może prowadzić do chorób bydła mlecznego. Można temu zaradzić stosując środki wiążące mikotoksyny.
  • Słaba zdolność do zakiszania się materiału.

W tym przypadku stosowanie dodatków do kiszonek  ma sens w celu utrzymania stabilności tlenowej.

Określenie czasu zbiorów za pomocą testu paznokcia na zawartość suchej masy:

Jeśli rośliny kukurydzy nie tworzą kolb w suchych latach, utrudnia to określenie właściwego czasu zbioru. W tym przypadku istnieje sposób, który pomaga oszacować zawartość suchej masy.

sucha masa

Oto jak to działa:

Wciskamy paznokieć w łodygę ok 40 cm nad ziemią.

  • Jeśli z rośliny wypływają soki, zawartość suchej masy wynosi poniżej 22%.
  • Jeśli tworzy się piana, zawartość suchej masy w roślinie wynosi około 22 ­–26%.
  • Jeśli nie pojawia się ani sok roślinny, ani piana, zawartość suchej masy wynosi powyżej 26%

Co zrobić, jeśli występują straty spowodowane suszą?

Jeśli susza utrzymuje się przez dłuższy czas, rośliny kukurydzy nie mogą rozwijać się tak, jak powinny. Nie musi to jednak oznaczać utraty zbiorów. Można je maksymalnie zabezpieczyć stosując dodatki do kiszonek.

Postępowanie z kukurydzą ubogą w kolby:

  • Pomimo widocznych uszkodzeń zewnętrznych spowodowanych suszą, rośliny kukurydzy mogą -zawierać duże ilości wody.
  •  Obecny cukier nie jest przekształcany w skrobię i jest on magazynowany w miąższu łodygi.
  • Wilgotna kukurydza o niskim udziale kolb ma tendencję do powodowania dużych wycieków soków w wyniku przesiąkania. Wyciekający sok należy zebrać.
  • Konieczne jest zastosowanie środka zakiszającego.
  •  Środek zakiszający z homo- i heterofermentatywnymi bakteriami kwasu mlekowego zapewnia optymalną kontrolę procesu fermentacji.
  •  Polecamy: Josilac®combi

Postępowanie z uschniętą kukurydzą:

  • Jeśli to możliwe, koś kiszonkę w chłodnych godzinach nocnych.
  • Zbierz roślinę na kiszonkę o krótkiej długości cięcia.
  • Bardzo szybko przykryj silos folią i zastosuj odpowiednie obciążenie.
  • Zalecana jest analiza silosów pod kątem pożądanych i niepożądanych składników.
  • Tylko czysto heterofermentacyjne środki zakiszające zapewniają skuteczną ochronę przed ponownym nagrzaniem i wtórną fermentacją po otwarciu silosu.
  • Polecamy: Josilac®extra

Zapobieganie ponownemu zagrzewaniu się suchej kiszonki

W przypadku suchej kukurydzy należy zapewnić jej staranne zagęszczenie, ponieważ kiszonka z kukurydzy jest szczególnie podatna na zagrzewanie. W najgorszym przypadku zagrzewanie powoduje znaczne straty paszy. W przypadku bardzo suchych upraw kukurydzy ważne jest zatem szybkie zbieranie plonów, aby ograniczyć produkcję suchej masy. Pozwoli to nieznacznie zwiększyć całkowitą ilość paszy.

Nasze zalecenia:

 

Niezawodna kontrola wartości pH dla zielonej kukurydzy

Jeśli rośliny kukurydzy są nadal zielone, powoli czerwienieją i nie tworzą już kolb, należy je szybko zebrać. Takie rośliny mają wysoką zawartość cukru i stosunkowo niską zawartość suchej masy. W wyniku tych warunków szybciej dochodzi do przesączania, a wysoka zawartość łatwo rozpuszczalnych węglowodanów skutkuje bardzo „wrażliwą” paszą. Ogranicza to optymalną podaż paszy dla zwierząt.

Polecamy profesjonalne zakiszacze:

Oddzwonimy do Ciebie

Skontaktujemy się z Tobą w ciągu 24 godzin w dni robocze

Skontaktuj się z nami

Skorzystaj z konsultacji teraz

Poniedziałek - piątek od 7:00 do 15:00

Wymagane*
Skontaktuj się z nami

Skorzystaj z konsultacji teraz

Poniedziałek - piątek od 7:00 do 15:00