Strona główna
Porady
Kiszonka
Jaka jest rola zakiszacza bakteryjnego?
Kiszonka

Jaka jest rola zakiszacza bakteryjnego?

Zakiszanie materiału roślinnego to nic innego jak proces fermentacji mlekowej, który jest przeprowadzany przez bakterie kwasu mlekowego. Każda roślina charakteryzuje się indywidualną mikrobiologią, która składa się z zarówno pożądanych jak i niepożądanych drobnoustrojów.

Zastosowanie zakiszaczy bakteryjnych zwiększa populację tych bakterii, które mają za zadanie przeprowadzenie procesów fermentacji mlekowej w odpowiednim kierunku. Pozwala to uzyskać dobrej jakości pasze objętościowe, które dzięki odpowiedniej zawartości kwasów (m.in. mlekowego, octowego i propionowego) oraz przy zachowaniu odpowiedniej proporcji między nimi, są trwalsze i odporniejsze na zepsucie czy zagrzewanie się.

Należy pamiętać, że zakiszacze przede wszystkim istotnie wpływają na jakość zakiszania danej rośliny, co zaś wpływa na jej strawność i ograniczanie strat składników pokarmowych. Niejednokrotnie ich działanie było mylone ze zwiększeniem np. zawartości białka czy energii w kiszonce, przez co okryły się złą opinią ze względu na brak różnic.

Oddzwonimy do Ciebie

Skontaktujemy się z Tobą w ciągu 24 godzin w dni robocze

Skontaktuj się z nami

Skorzystaj z konsultacji teraz

Poniedziałek - piątek od 7:00 do 15:00

Wymagane*
Skontaktuj się z nami

Skorzystaj z konsultacji teraz

Poniedziałek - piątek od 7:00 do 15:00