W hodowli bydła zdrowotność racic jest jednym z ważniejszych czynników warunkujących produkcją mleczną. Występujące stany chorobowe racic stanowią przyczynę brakowania krów ze stada.
Częstotliwość występowania kulawizny podczas laktacji przypada na pierwsze 3 miesiące po porodzie, natomiast następstwa tego zjawiska trwają przez cały okres laktacji.
Choroby racic mogą powstawać na tle bakteryjnym, ale też żywieniowym.
W skoncentrowanych dawkach pokarmowych dla wysokowydajnych krów spada udział pasz objętościowych na rzecz pasz treściwych, również skrobiowych.
Najczęściej występującymi chorobami związanymi z nieprawidłowym żywieniem są ochwat i wrzody racic.
Jaki są przyczyny?
Nieprawidłowa struktura TMR-u, kwasica żwacza, zbyt duża ilość pasz treściwych w dawce, niedobory mineralno-witaminowe, skarmianie nieprawidłowo zakonserwowanych pasz objętościowych, przede wszystkim spleśniałych i nadgnitych kiszonek, które mogą prowadzić do przewlekłego zaburzenia trawienia w przedżołądku.
W profilaktyce kulawizn warto ująć kilka prostych ZASAD dotyczących składników wchodzących w skład dawki pokarmowej:
- węglowodany- należy unikać dużej ilości cukrów prostych i skrobi oraz spadku jakości i ilości pobieranego włókna (węglowodany złożone);
- tłuszcze- niska jakość i ilość tłuszczu w dawce powoduje wrażliwość podeszwy racicy na owrzodzenia i urazy;
- białko- nadmiar białka przyczynia się do zbyt szybkiego przyrastania rogu racicy oraz, przy niedoborze włókna, sprzyja rozwojowi kwasicy; składniki mineralne i witaminy- w profilaktyce kulawizn bardzo ważnymi pierwiastkami są: wapń, fosfor, cynk, miedź, mangan, selen, jod oraz witaminy A,D,E oraz biotyna. Wpływają na proces keratynizacji i wzmocnienia rogu oraz wzmacniają układ odpornościowy, zapobiegając stanom zapalnym.
Aby utrzymać dobrą zdrowotność racic, należy zwracać uwagę na liczne aspekty.
Choć jest ich naprawdę wiele, to z pewnością opłaci się mieć stado z zadbanymi, zdrowymi racicami.
Pamiętajmy zatem, że pielęgnacja racic polega na unikaniu błędów żywieniowych, dbaniu o dobrostan zwierząt, przykładaniu uwagi do higieny ściółki i stanu podłoża, a także na regularnej, prawidłowo wykonywanej korekcji racic.