Jak najlepiej zabezpieczyć stado przed wszechobecnymi patogenami i chorobami?
Jakie działania wprowadzić, aby cielęta miały jak najmniej biegunek i innych problemów zdrowotnych? Jak zadbać o ich właściwy start w odchowie?
Obsługując gospodarstwo w sposób kompleksowy zawsze pytamy o stosowane programy szczepień. Żywieniowcy? Dlaczego? Ponieważ jest to jeden z istotnych elementów profilaktyki stad bydła mlecznego.
Z naszej strony proponujemy hodowcom szeroką profilaktykę żywieniową poprzez stosowanie wysokojakościowych produktów zawierających, poza podstawowym składem makroskładników, minerałów i witamin, skuteczne substancje prozdrowotne.
Praktykujemy wybór produktów dostosowanych do wieku zwierząt, grupy produkcyjnej, warunków środowiskowych, statusu zdrowotnego i potrzeb gospodarstwa. Jeśli dołożymy do tego szczepienia kierunkowe, budujemy znacznie mocniejszą tarczę ochronną naszych zwierząt.
Co jest ważne?
- Cielęta rodzą się pozbawione ochronny immunologicznej i pierwszą odporność uzyskują wraz z wypitą siarą tuż po porodzie. Przeciwciała produkowane przez organizm matki (naturalnie, kontaktowo oraz w odpowiedzi na szczepienie) przenikają do siary i są cennym źródłem odporności biernej dla cieląt po porodzie.
Szczepiąc krowę cielną, chronimy cielę. Warunkiem jest wykonanie szczepienia we właściwym terminie przed porodem, zgodnie z zaleceniami lekarza weterynarii oraz jak najszybsze podanie cielęciu siary po porodzie. - Za pomocą szczepień możemy zabezpieczyć krowy i cielęta pod kątem wielu chorobotwórczych patogenów, zapewniając im lepszy start w odchowie i szansę na prawidłowy rozwój.
- Program szczepień dla stada należy zawsze konsultować z lekarzem weterynarii i ustalać indywidualnie właściwy dla danego gospodarstwa. Lekarz doradzi, wyjaśni, przygotuje harmonogram i pomoże w diagnostyce problemów i doborze rozwiązania.
- Profilaktyka żywieniowa ma ogromne znaczenie i obejmuje podawanie produktów na bazie najlepszych komponentów oraz składników funkcjonalnych takich jak: probiotyki prebiotyki, immunoglobuliny, kwasy, polifenole, maślan sodu, ß-karoten, siemię lniane. Dzięki niej wspieramy rozwijający się układ trawienny, immunologiczny i naturalne bariery ochronne organizmu.
Co wspólnego ma ze sobą żywienie i odporność?
Warto pamiętać, że aż 80% komórek odpornościowych jest zlokalizowanych w jelitach, a ich błona śluzowa stanowi centrum układu immunologicznego.