Strona główna
Porady
Krowy mleczne
Czy jakość żywienia bydła ma wpływ na ich system odpornościowy?
Żywienie krów

Czy jakość żywienia bydła ma wpływ na ich system odpornościowy?

Zastanawiasz się, czy możesz zmniejszyć choroby w swoim stadzie, a dzięki temu ograniczyć koszty leczenia i zwiększyć wyniki produkcyjne?


Tak. Stan żywienia bydła ma wpływ na wszystkie procesy fizjologiczne w organizmie, w tym na układ odpornościowy. Jeśli chcesz zapobiegać chorobom w stadzie, zadbaj o odpowiednią jego dietę.  A dzięki temu poprawisz wydajność i produktywność. Bo warto.

Czy odporność się ma czy się ją nabywa?

Obie odpowiedzi są poprawne. Odporność wrodzona to pierwsza i najbardziej podstawowa linia obrony organizmu przed atakiem patogenów. Ten rodzaj odporności działa bardzo szybko i może eliminować wiele bakterii, wirusów i pasożytów, niezależnie od ich konkretnego rodzaju i budowy. Nie jest jednak w stanie poradzić sobie ze wszystkimi patogenami. Dlatego organizm posiada również odporność nabytą, inaczej nazywaną adaptacyjną. W odporności nabytej ważną rolę odgrywają leukocyty, przede wszystkim limfocyty T oraz produkujące przeciwciała limfocyty B. Są one w stanie aktywnie rozpoznawać rodzaj bakterii, wirusa, pasożyta, zapamiętywać go nawet na całe lata i skutecznie niszczyć.

Jak konkretnie żywienie poprawia odporność?

Wiemy, że idea przewodnia „jesteś tym, co jesz” sprawdza się również w hodowli. Ale co konkretnie to oznacza?  Tak, jak w przypadku niemal wszystkich aspektów zdrowia krów mlecznych, również ich odporność wrodzona i nabyta w dużym stopniu zależą od odpowiedniego ich żywienia: ilości i jakości przyjmowanej paszy objętościowej i treściwej, dostarczanego białka, tłuszczu, węglowodanów, minerałów i witamin.

Żywienie krów paszami objętościowymi o wymaganej jakości (wysoka koncentracja energii i wartość odżywcza oraz niezbędna !!! jakość sanitarno-higieniczna) wpływa nie tylko na zwiększenie pobrania sm, poprawę wydajności mleka i jego jakości, ale także na ograniczenie zakłóceń w rozrodzie i schorzeń metabolicznych na tle pokarmowym.

Co więcej, musimy pamiętać, że wymagania żywieniowe krów znacznie różnią się na przestrzeni cyklu produkcyjnego, a wszelkie złe nim zarządzanie również wiąże się z dysfunkcjami i zaburzeniami zdrowotnymi.

Chociaż jakość podstawowego żywienia, w tym wspomniana higiena produkcyjna paszy, jest najważniejszym elementem zadbania o odporność krów na choroby, niektóre mieszanki paszowe mogą być pomocne w osiągnięciu tego celu.

Przykładem tego typu dodatku jest Dairy Somatic NB+, mieszanka mineralno-witaminowa dla krów mlecznych. Dairy Somatic NB+ wspiera funkcjonowanie nabłonka jelitowego (lepsza integralność enterocytów i wchłanialność substancji pokarmowych), zwiększa ilości by-pass białka w dawce oraz zapewnia większą pulę energii i białka dostępnego w organizmie na produkcję mleka. Wpływa to na poprawę wyników produkcyjnych, czyli na jakość i parametry mleka.

Każdy dbający o inwestycję w żywienie i wyniki produkcyjne hodowca zapyta: jakie składniki Dairy Somatic NB+ mają tak wielką moc? Otóż, mieszanka zawiera: węglan wapnia, chlorek sodu, tlenek magnezu, kwaśny węglan sodu, melasa buraczana, otręby pszenne, fosforan jednowapniowy, kiełki sojowe, i przede wszystkim: Nutribiotic® (preparowane produkty przerobu ziół (Olea europaea, Magnolia ssp., Humulus lupulus, Macleaya spp.). NutriBiotic zastosowany w produkcie nowej generacji ma silne działanie antyoksydacyjny i przeciwzapalne.  Dzięki temu ma również działanie profilaktyczne, wspiera odporność i zdrowotność krów, co w efekcie przynosi wyższą wydajność oraz lepsze wskaźniki produkcyjne i ekonomiczne stada. Dairy Somatic NB+ przeznaczony jest  dla wysokoprodukcyjnych krów mlecznych w okresie laktacji. Szczególnie zalecony jest w systemie żywienia TMR oraz PMR. Co więcej, został dodatkowo wzbogacony o pakiet Perfect Quantity- pakiet naturalnych bioaktywnych składników potęgujących efekt synergii w zakresie modulacji funkcjonalności układu odpornościowego, silnego działania przeciwzapalnego i antyoksydacyjnego.

Powstaje pytanie: czy dieta ma wpływ na odporność?

Tak jak u ludzi, to co jedzą nasze zwierzęta, ma wpływ na zdrowie i ich odporność. Dieta dostarcza substratów niezbędnych do rozwoju, utrzymania i funkcjonowania układu odpornościowego. Składniki odżywcze wspierające układ odpornościowy obejmują energię, aminokwasy białkowe, minerały, witaminy i niektóre określone tłuszcze, które mają bezpośredni wpływ na układ odpornościowy.

Układ immunologiczny wymaga substratów wspierających procesy anaboliczne i proliferacyjne związane z funkcjonowaniem komórek odpornościowych, produkcją przeciwciał i produkcją białek wątroby.

Czy korzystamy z tej wiedzy? Tak!

żywienie krów

Hodowcy mają coraz większą świadomość, jak ważne jest zachowanie odpowiedniego stanu zdrowotnego zwierząt, co korzystnie wpływa na przewód pokarmowy i przemianę materii, ale również stymuluje układ immunologiczny. Takie działania są szczególnie ważne w żywieniu zwierząt realizujących  wysokie wydajności, u których niezwykle często spotyka się problemy zdrowotne i schorzenia produkcyjne. Intensywne żywienie krów wysokowydajnych to nie tylko dostarczanie białka i energii, ale również witamin i składników mineralnych, specyficznych substancji, które zawarte są w naturalnych surowcach oraz coraz częściej docenianych grup dodatków paszowych. Dieta minimalizuje również stopień, w jakim układ odpornościowy wpływa na zdrowe tkanki. Przeciwutleniacze, pochodzące z diety, hamują reakcje utleniania i tworzenie wolnych rodników, które uszkadzają zdrowe komórki. Dostarczenie przeciwutleniaczy w celu ochrony zdrowych komórek i tkanek lokalizuje uszkodzenia spowodowane infekcją. Układ odpornościowy wykorzystuje substancje w miejscu infekcji do zabijania patogenów, które są szkodliwe dla zdrowych tkanek.

  

Więcej odporności, więcej zdrowotności.

Dobrze odżywiona, odporna na choroby krowa uniknie poważniejszych chorób, farmakoterapii i co więcej, antybiotykoterapii. Sprawny układ immunologiczny ochroni samodzielnie organizm krów przed rozwojem infekcji.

Jednak pamiętajmy, o wysoką efektywność naturalnych sił obronnych organizmu zwierząt trzeba się zatroszczyć kompleksowo. Kluczem do sukcesu jest nie tylko poprawne żywnie bydła mlecznego i spełnienie warunków dobrostanu, lecz także  higiena otoczenia i paszy.

Oddzwonimy do Ciebie

Skontaktujemy się z Tobą w ciągu 24 godzin w dni robocze

Skontaktuj się z nami

Skorzystaj z konsultacji teraz

Poniedziałek - piątek od 7:00 do 15:00

Wymagane*
Skontaktuj się z nami

Skorzystaj z konsultacji teraz

Poniedziałek - piątek od 7:00 do 15:00