Zastanawiasz się, czy możesz zmniejszyć choroby w swoim stadzie, a dzięki temu ograniczyć koszty leczenia i zwiększyć wyniki produkcyjne?
Tak. Stan żywienia bydła ma wpływ na wszystkie procesy fizjologiczne w organizmie, w tym na układ odpornościowy. Jeśli chcesz zapobiegać chorobom w stadzie, zadbaj o odpowiednią jego dietę. A dzięki temu poprawisz wydajność i produktywność. Bo warto.
Czy odporność się ma czy się ją nabywa?
Obie odpowiedzi są poprawne. Odporność wrodzona to pierwsza i najbardziej podstawowa linia obrony organizmu przed atakiem patogenów. Ten rodzaj odporności działa bardzo szybko i może eliminować wiele bakterii, wirusów i pasożytów, niezależnie od ich konkretnego rodzaju i budowy. Nie jest jednak w stanie poradzić sobie ze wszystkimi patogenami. Dlatego organizm posiada również odporność nabytą, inaczej nazywaną adaptacyjną. W odporności nabytej ważną rolę odgrywają leukocyty, przede wszystkim limfocyty T oraz produkujące przeciwciała limfocyty B. Są one w stanie aktywnie rozpoznawać rodzaj bakterii, wirusa, pasożyta, zapamiętywać go nawet na całe lata i skutecznie niszczyć.
Jak konkretnie żywienie poprawia odporność?
Wiemy, że idea przewodnia „jesteś tym, co jesz” sprawdza się również w hodowli. Ale co konkretnie to oznacza? Tak, jak w przypadku niemal wszystkich aspektów zdrowia krów mlecznych, również ich odporność wrodzona i nabyta w dużym stopniu zależą od odpowiedniego ich żywienia: ilości i jakości przyjmowanej paszy objętościowej i treściwej, dostarczanego białka, tłuszczu, węglowodanów, minerałów i witamin.
Żywienie krów paszami objętościowymi o wymaganej jakości (wysoka koncentracja energii i wartość odżywcza oraz niezbędna !!! jakość sanitarno-higieniczna) wpływa nie tylko na zwiększenie pobrania sm, poprawę wydajności mleka i jego jakości, ale także na ograniczenie zakłóceń w rozrodzie i schorzeń metabolicznych na tle pokarmowym.
Co więcej, musimy pamiętać, że wymagania żywieniowe krów znacznie różnią się na przestrzeni cyklu produkcyjnego, a wszelkie złe nim zarządzanie również wiąże się z dysfunkcjami i zaburzeniami zdrowotnymi.
Chociaż jakość podstawowego żywienia, w tym wspomniana higiena produkcyjna paszy, jest najważniejszym elementem zadbania o odporność krów na choroby, niektóre mieszanki paszowe mogą być pomocne w osiągnięciu tego celu.
Przykładem tego typu dodatku jest Dairy Somatic NB+, mieszanka mineralno-witaminowa dla krów mlecznych. Dairy Somatic NB+ wspiera funkcjonowanie nabłonka jelitowego (lepsza integralność enterocytów i wchłanialność substancji pokarmowych), zwiększa ilości by-pass białka w dawce oraz zapewnia większą pulę energii i białka dostępnego w organizmie na produkcję mleka. Wpływa to na poprawę wyników produkcyjnych, czyli na jakość i parametry mleka.
Każdy dbający o inwestycję w żywienie i wyniki produkcyjne hodowca zapyta: jakie składniki Dairy Somatic NB+ mają tak wielką moc? Otóż, mieszanka zawiera: węglan wapnia, chlorek sodu, tlenek magnezu, kwaśny węglan sodu, melasa buraczana, otręby pszenne, fosforan jednowapniowy, kiełki sojowe, i przede wszystkim: Nutribiotic® (preparowane produkty przerobu ziół (Olea europaea, Magnolia ssp., Humulus lupulus, Macleaya spp.). NutriBiotic zastosowany w produkcie nowej generacji ma silne działanie antyoksydacyjny i przeciwzapalne. Dzięki temu ma również działanie profilaktyczne, wspiera odporność i zdrowotność krów, co w efekcie przynosi wyższą wydajność oraz lepsze wskaźniki produkcyjne i ekonomiczne stada. Dairy Somatic NB+ przeznaczony jest dla wysokoprodukcyjnych krów mlecznych w okresie laktacji. Szczególnie zalecony jest w systemie żywienia TMR oraz PMR. Co więcej, został dodatkowo wzbogacony o pakiet Perfect Quantity- pakiet naturalnych bioaktywnych składników potęgujących efekt synergii w zakresie modulacji funkcjonalności układu odpornościowego, silnego działania przeciwzapalnego i antyoksydacyjnego.
Powstaje pytanie: czy dieta ma wpływ na odporność?
Tak jak u ludzi, to co jedzą nasze zwierzęta, ma wpływ na zdrowie i ich odporność. Dieta dostarcza substratów niezbędnych do rozwoju, utrzymania i funkcjonowania układu odpornościowego. Składniki odżywcze wspierające układ odpornościowy obejmują energię, aminokwasy białkowe, minerały, witaminy i niektóre określone tłuszcze, które mają bezpośredni wpływ na układ odpornościowy.
Układ immunologiczny wymaga substratów wspierających procesy anaboliczne i proliferacyjne związane z funkcjonowaniem komórek odpornościowych, produkcją przeciwciał i produkcją białek wątroby.
Czy korzystamy z tej wiedzy? Tak!
Hodowcy mają coraz większą świadomość, jak ważne jest zachowanie odpowiedniego stanu zdrowotnego zwierząt, co korzystnie wpływa na przewód pokarmowy i przemianę materii, ale również stymuluje układ immunologiczny. Takie działania są szczególnie ważne w żywieniu zwierząt realizujących wysokie wydajności, u których niezwykle często spotyka się problemy zdrowotne i schorzenia produkcyjne. Intensywne żywienie krów wysokowydajnych to nie tylko dostarczanie białka i energii, ale również witamin i składników mineralnych, specyficznych substancji, które zawarte są w naturalnych surowcach oraz coraz częściej docenianych grup dodatków paszowych. Dieta minimalizuje również stopień, w jakim układ odpornościowy wpływa na zdrowe tkanki. Przeciwutleniacze, pochodzące z diety, hamują reakcje utleniania i tworzenie wolnych rodników, które uszkadzają zdrowe komórki. Dostarczenie przeciwutleniaczy w celu ochrony zdrowych komórek i tkanek lokalizuje uszkodzenia spowodowane infekcją. Układ odpornościowy wykorzystuje substancje w miejscu infekcji do zabijania patogenów, które są szkodliwe dla zdrowych tkanek.
Więcej odporności, więcej zdrowotności.
Dobrze odżywiona, odporna na choroby krowa uniknie poważniejszych chorób, farmakoterapii i co więcej, antybiotykoterapii. Sprawny układ immunologiczny ochroni samodzielnie organizm krów przed rozwojem infekcji.
Jednak pamiętajmy, o wysoką efektywność naturalnych sił obronnych organizmu zwierząt trzeba się zatroszczyć kompleksowo. Kluczem do sukcesu jest nie tylko poprawne żywnie bydła mlecznego i spełnienie warunków dobrostanu, lecz także higiena otoczenia i paszy.