Na co zwracać uwagę przy wyborze folii silosowych?
Sprawdź najważniejsze parametry!
Jak wiecie, kiszonki powstają w wyniku fermentacji mlekowej – procesu wymagającego m.in. beztlenowego środowiska. Na temat znaczenia i produkcji kiszonek w żywieniu przeżuwaczy znajdziecie – zarówno w Internecie, jak i w materiałach drukowanych – mnóstwo artykułów o różnej wartości merytorycznej. Dają one ogólny pogląd na to, jak powinna powstawać kiszonka i jakimi parametrami żywieniowymi musi się charakteryzować. Niestety nie ma wystarczających informacji dotyczących prawidłowego okrywania i zabezpieczania kiszonki.
Jakie folie silosowe wybrać?
Prawidłowe zabezpieczenie kiszonki
Parametry folii do okrywania kiszonki
Informacje o produkcie
Wytrzymałość na przebicia folii do kiszonek
Rozciągliwość folii silosowej
Wytrzymałość na zerwanie i przepuszczalność tlenu folii silosowej
Nie wybieraj folii, patrząc wyłącznie na grubość!
Grubość folii
Jakość surowców ma znaczenie
Folie do zakiszania z surowców wtórnych
Czy przy wyborze folii silosowej warto sugerować się wyłącznie ceną?