Jak zrobić dobrą kiszonkę z lucerny?

Od zbioru po gotową paszę

Lucerna siewna jest jedną z najwartościowszych roślin pastewnych, m.in. dlatego, że zawiera dużo białka. Bardzo smakuje zwierzętom gospodarczym - jest smaczna nie tylko dla krów, czy królików, ale również dla koni. Z innych zalet lucerny należy wymienić wysoką tolerancję na suszę. Dodatkowo lucerna doskonale nadaje się na kiszonkę - może być z powodzeniem przechowywana w silosie, pryzmie, belach lub w rękawach. Każdy z wykorzystanych systemów ma swoje plusy i możesz go dobrać do własnych potrzeb. Choć ze względu na niską zawartość cukru lucerna trudno się zakisza, jesteśmy przekonani, że zrobisz z niej wartościową paszę. Wspólnie osiągniemy satysfakcjonujący efekt – dobrą kiszonkę z lucerny siewnej. Dowiedz się z naszego poradnika o kilku zasadach, które w tym pomogą.